Klasična rinoplastika najstariji oblik plastične kirurgije

Otkako je prvi put opisana u Indiji u 6. stoljeću prije Krista, rinoplastika ili oblikovanje nosa jako je napredovalo. Dani noževa za rezanje kolačića 60-ih i 70-ih uglavnom su prošli – tako bi trebalo i biti! Standardi ljepote promijenili su se, a s time i nečija individualnost u izgledu lica. U doba Instagram selfija ljudi su postali ne samo svjesni vlastitih nesavršenosti, već su shvatili i da ne postoje dva ista nosa. Nos koji dobro izgleda na jednom licu možda se ne čini prikladnim za drugi.

U odabranim slučajevima nekirurška (ili „tekuća“) rinoplastika može biti dobra opcija. U ovom se postupku punila hijaluronske kiseline koriste za kamufliranje asimetrija i manjih nedostataka. Ovo privremeno rješenje temelji se na povećanju mekog tkiva, pa bi se trebalo koristiti samo kod pacijenata s malim nosovima – pravilo koje određeni liječnici obično zanemaruju!

U većini slučajeva je indicirana kirurška rinoplastika koja pruža najbolji dugoročni rezultat. Može služiti kako za rješavanje kozmetičkih, tako i za funkcionalnih problema, a pritom mijenja vlastiti život. Najvažniji dio rinoplastike događa se tijekom početnih konzultacija, gdje i pacijent i kirurg sjedaju i preispituju svaku specifičnu zabrinutost. Trenutno se vrši pažljiva analiza nosa kako bi se osiguralo da ono što pacijent želi bude u potpunosti usklađeno s onim što kirurg može postići. Karakteristike lica izuzetno se razlikuju među pojedincima i treba ih uzeti u obzir prilikom donošenja kirurškog plana.

Klasična rinoplastika se već dugo smatra najtežim postupkom u estetskoj kirurgiji – to je operacija milimetara i ona koja može imati dubok utjecaj na čovjekov život. Ovisno o estetskom i funkcionalnom cilju, ove strukture treba pažljivo izmijeniti. Izuzetno je važno da ovaj zahvat izvode samo kirurzi koji su posebno trenirali kako se rinoplastika izvodi. Nos se sastoji od raznih zamršenih struktura, svaka s određenom svrhom. Učvršćivanje izopačene rinoplastike puno je teži postupak od ispravljanja iz prvog puta. Najbolja je rinoplastika koja se neće morati ponoviti!