Kako svoj imuni sistem držati snažnim?

Iako je oduvijek činjenica glede toga kako se borite sa raznim bolestima koje bi vas mogle zadesiti uvelike ovisilo o tome kakav je vaš imuni sistem koji će boriti bitke sa bolestima, nikad to nije postalo i bilo bitnije nego sada kada se svi zajedno borimo protiv pandemije COVID-19.

S pravom se puno raspravljalo o nesrazmjernom učinku koji COVID-19 ima na starije odrasle osobe. Kako se podaci nastavljaju prikupljati, postaje očito da postoje i druge skupine koje su također bile neproporcionalno pogođene, a posebno one s temeljnim imunološkim problemima i one s već postojećim stanjima, posebno metaboličkim poremećajima poput dijabetesa tipa 2. 

Sad već sa određenom sigurnošću možemo potvrditi da je razlog zašto su starije osobe podložnije teškim slučajevima COVID-19 taj što starenje predisponira ljude na imunološku i metaboličku disfunkciju, kao i na druga stanja poput bolesti srca i pluća. I naravno, svi ti čimbenici su povezani. Dakle, ako je vaš imuni sistem oslabljen postoji za vas i veći rizik ako obolite.

Ključni princip jest da biološka i kronološka dob često nisu iste. Podaci iz laboratorijskih intervencija i proučavanja čimbenika životnog stila jasno pokazuju da netko može imati puno „mlađu“ biološku dob nego što sugerira datum na njegovom rodnom listu i da je njegov imuni sistem puno jači nego kod nekih mladih ljudi. Što to znači za rizik od COVID-19? To znači da postoje neki izbori načina života koji mogu napraviti razliku, posebno u tome kako utječemo na naše metaboličko i imunološko zdravlje i potencijalno nas učiniti otpornijima na bolesti poput COVID-19.

Raspravimo stoga o nekim isprobanim i istinitim (kao i klinički potvrđenim) načinima za jačanje vlastitog imunološkog sustava kako bi vaš imuni sistem bio što spremniji. Sveto trojstvo poboljšanog imuniteta je prehrana (osobito voće i povrće), tjelovježba i san. Sva tri čimbenika, ne slučajno, također mogu imati pozitivne učinke na vaše metaboličko zdravlje, kao i na vašu tjelesnu težinu (još jedan povezani čimbenik koji igra vrlo važnu ulogu u hospitalizacijama zbog COVID-19). Regulirana tjelesna težina također je bitna kad je vaš imuni sistem u pitanju.