DURA I KINOOKUS U EU PROJEKTU REVITALIZACIJE DUBROVAČKOG NASLJEĐA HRANE

Ispis

CE
Osma edicija stonskog Kinookus Food Film Festivala održat će se u novom terminu, od 29. lipnja do 2. srpnja, pod općom temom Jedenjaci – putovanje kroz nasljeđe

Gradskoj razvojnoj agenciji DURA i Udruzi Kinookus odobrena su sredstva fonda Central Europe za trogodišnji projekt “Slow Food Centralna Europa: kultura, baština, identitet i hrana”

 

Projekt, čiji je nositelj Slow Food, a partneri Grad Venecija, Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu (Italija), Turistička zajednica Južne Moravije, Slow Food Brno (Republika Češka), Grad Krakov, odjel za promociju i turizam (Poljska), Slow Food Poljska i Grad Kecskemet (Mađarska) za cilj ima osposobiti lokalne aktere da pristupom, koji kombinira ekonomsku, ekološku i društvenu održivost, vrednuju nematerijalno nasljeđe hrane. Suradnjom pet gradova vrijedne spomeničke baštine Centralne Europe, stvorit će se prenosivi model vrednovanja tradicijske hrane, pasmina i sjemena, tradicijskih tehnika prerade, folklora, kulturnog krajolika i prirodnih resursa koji hrane i povezuju gradsko stanovništvo i ruralne zajednice.

 

Gradska razvojna agencija DURA i Udruga Kinookus kroz projekt će postaviti temelje za dugoročno i strateško vrednovanje nasljeđa hrane Dubrovačke Republike, s ciljem njegova oživljavanja u kontekstu suvremenih dinamika i aktualnih potreba svakodnevnog života. Zajedničkom akcijom gradske uprave, lokalnih i regionalnih institucija, nevladinih organizacija, kulturnih i obrazovnih institucija, proizvođača i građana, nematerijalna gastro baština dobit će svoje zasluženo mjesto na trpezama, dućanima, muzejima i kuhinjama, ali i u svijesti, pričama i govoru lokalne zajednice.