TREĆA SEZONA DRUGAČIJEG KINA U SLAVICI

Ispis

Slavica velika

Filmski program udruge Kinookus i ovo ljeto donosi vrhunska ostvarenja dokumentarnog žanra, svake srijede u jedinstvenom ambijentu legendarnog dubrovačkog kina Slavice.

Dokumentarni filmski program „Okusi drugačije kino u Slavici“ već je nakon prve sezone stekao svoju odabranu i vjernu publiku. Zahvaljujući uspješnoj suradnji udruge Kinookus i Kinematografa Dubrovnik, a uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Dubrovnika, program se nastavlja i ovo ljeto prikazivanjem filmova koji zbog svojih angažiranih tema često ne pronalaze put do distribucije u kino dvoranama.

PROGRAM - srpanj 2015.

Srijeda 8.7.

CITIZENFOUR – SAD, Njemačka, UK, 114 min, 2014., redatelj: Laura Poitras

Ovogodišnji dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac, Citizenfour,  priča je o Edwardu Snowdenu, najpoznatijem američkom zviždaču i bivšem zaposleniku CIA-e. Nakon što pogledate ovaj film, nikada više nećete na isti način gledati na telefon, e-mail, kreditnu karticu, web preglednik ili Facebook profil.

Srijeda 15.7.

U POTRAZI ZA FELOM (Finding Fela) 

SAD, 119 min, 2014., redatelj: Alex Gibney

Višestruko nagrađivani dokumentarni film “U potrazi za Felom” priča je o životu, glazbi te društvenoj i političkoj ulozi Fele Anikulapa Kutija. Oscarom nagrađeni redatelj Alex Gibney istražuje kontroverzni život, sjajnu glazbu te neosporan kulturni i politički utjecaj legendarnog tvorca afrobeata.

Srijeda 22.7.

LJUBAVNA ODISEJA (Happily Ever After)  Nizozemska/Hrvatska, 83 min, 2014.

Redateljica: Tatjana Božić

Poput lika Billa Murraya u filmu Jima Jarmuscha Slomljeno cvijeće, redateljica Tatjana Božić odlučila je posjetiti svoje bivše ljubavi i otkriti zbog čega nema sreće u ljubavi i ne uspijeva održati nijednu vezu. Čvrsto je odlučila da će pokušati spasiti vezu s najnovijim u nizu muškaraca svog života, Nizozemcem Rogierom.

Srijeda 29.7.

U PODRUMU (In the Basement/Im Keller)  Austrija, 82 min, 2014.

Redatelj: Ulrich Seidl

Film govori o ljudima i podrumima, i onome što ljudi u slobodno vrijeme tamo rade. Govori o opsesiji. O limenoj glazbi i opernim arijama, o skupom namještaju i jeftinim muškim šalama, o seksualnosti i oružju, fitnessu i fašizmu, o bičevima i lutkama. Nakon Rajske trilogije Seidl se vraća sa sebi karakterističnom stiliziranom estetikom i uvijek svježim kritikama društva.