KINOOKUS I KOPUN NA „TASTE THE BALKANS“

Ispis

kopun big

Udruga Kinookus i dubrovački restoran „Kopun“ sudjelovat će na četvorodnevnoj manifestaciji koju Slow Food Bugarske od 6. do 9. studenog organizira u Sofiji. Bogati program otvara se večerom dobrodošlice koju će od bugarskih tradicijskih proizvoda pripremiti i predstaviti studenti sofijske HRC kulinarske akademije. Pripremljena jela komentirat će kuhari iz zemalja sudionika.

Dubrovačka će delegacija 7. studenog sudjelovati na Međunarodnoj konferenciji „Je li moguć susret potrošača i proizvođača?“. U okviru konferencije bit će održana predavanja o budućnosti malih poljoprivrednika i proizvođača hrane u novom programskom razdoblju (2014.-2020.), ulozi Slow Fooda u očuvanju gastro naslijeđa te predstavljanje istraživanja tradicijske hrane Balkana u prvoj godini ESSEDRA projekta.

Vlasnica i voditeljca restorana „Kopun“, mlada dubrovačka ugostiteljica Ana Bitanga Jukić i njezina kuharica Ivana Raguž sudjelovat će na okruglom stolu „Tradicijski proizvodi i ugostiteljstvo“ koji će voditi poznati talijanski ugostitetlj Sergio Valentini, vlasnik restorana Locanda delle tre chiavi u Trentinu. Valentini će s chefovima, ugostiteljima, bloggerima i studentima diskutirati o filozofiji restorana koji kroz tradicijske proizvode lokalnih proizvođača priča priču lokalnog podneblja. Sudionici će razmatrati mogućnost takvog pristupa u Bugarskoj i na Balkanu.

Navečer će biti organizirana večera na kojoj će sudionici moći kušati različite tradicijske proizvode i pjatance Balkana. Restoran „Kopun“ predstavit će neke od svojih specijaliteta pripremljenih prema starim ričetama dubrovačke kuhinje.

Članovi Kinookusa Doris Mudrovčić i Ivo Kara-Pešić 8. i 9. studenog će, u okviru ESSEDRA projekta, sudjelovati na obuci za zagovaranje drugačijih poljoprivrednih politika.

Kinookus i Slow Food Dubrovnik izabrali su restoran „Kopun“ kao rijedak primjer nastojanja nove generacije dubrovačkih ugostitelja da valoriziraju tradicijske ričete i bogatu lokalnu gastro baštinu. Ana Bitanga Jukić izdvojila se i hvale vrijednim odnosom prema zaposlenicima te pažnjom u sastavljanju karte vina i jelovnika restorana.