KINOOKUS I SLOW FOOD DUBROVNIK NA 2. FORUMU ZA PREHRAMBENI SUVERENITET

Ispis

slowfood2103 art

U Velikoj Gorici će se 26. i 27. listopada, u organizaciji Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG), Grada Velika Gorica i Ekoregije Velika Gorica, održati 2. forum za prehrambeni suverenitet „Fine niti lokalnih razvoja“ i sajam ekoloških proizvoda i ideja.

Cjelokupni prehrambeni sustav Hrvatske od proizvodnje do potrošnje posljednjih je godina sve manje održiv. U protekloj godini poljoprivredna proizvodnja bilježi pad za 9.9 % i od zemlje proizvođača postajemo ovisnici o uvozu (više od 40 % naše hrane). Koncept prehrambenog suvereniteta predstavlja promjenu „odozdo“ i promovira ideje kojima svi mi zajedno proizvođači i potrošači, tražimo rješenja za opstanak.

Organizatori se zalažu za poštivanje prava na kvalitetnu, klimatski i kulturološki prikladnu prehranu te proizvodnju koja ne ugrožava niti ljude niti okoliš. Iako često oko sebe vidimo više problema nego rješenja, u Hrvatskoj postoji niz inicijativa koje nastoje pružiti alternativu, vratiti motivaciju i vjeru u neka bolja vremena.

Na Forumu sudionici će predstaviti svoje projekte u cilju poticanja otvorenog dijaloga o aktualnim temama. U zaključku će biti definirane smjernice, prioritetna područja i mogućnosti zajedničkog djelovanja.

Doris Mudrovčić, članica udruge Kinookus, na Forumu će predstaviti ESSEDRA projekt koji za jedan od postavljenih zadataka ima mapiranje gastroraznolikosti Hrvatske s ciljem očuvanja vrijednih tradicijskih proizvoda, tehnika uzgoja i obrade kao naboljih alata za održivi ekonomski i društveni razvoj ruralnih sredina.

Na sajmu ekoloških proizvoda i ideja članovi Slow Food Dubrovnik, Marijeta Čalić i Denis Bogoević-Marušić, na štandu će konvivija predstaviti neke od tradicijskih proizvoda Dubrovačko-neretvanske županije.