TREBA NAHRANITI SVA OSJETILA!

Ispis

Marko6

Pregled pretposljednjeg festivalskog dana dale su nam dvije Romane, prijateljice Kinookusa, imenjakinje Romana Kalauz iz Lapada i Romana Hansal iz Saplunare na Mljetu.

Lapadska Romana sudjelovala je na svim jučerašnjim radionicama, a bilo ih je čak šest:

-Stigla sam ujutro uru vremena ranije u Ston da popijem kafu i već se za stolom pored mene pripremao materijal za radionice, pa su se svi s okolnih stolova uključili. Jutro je bilo radno, pogotovo za male posjetitelje, a započelo je radionicom ekoloških šuškalica „Ritam sjemena“ koju su vodili Morana Depoli i Matej Trpin, te su odmah nastavili s „Hranom za let“ - ekološkim hranilicama za ptice koje se danas mogu vidjeti kako krase stonska stabla.

U međuvremenu su već krenule filmske radionice za kostimografiju i scenografiju Duške Nesić i Ivane Dražić Selmani – bilo je kao u košnici. Filmska radionica se produžila i tijekom popodneva kada su se spojile sve jutarnje sekcije i pod vodstvom Alena Redžovića i Mara Bošnjaka krenulo se u snimanje filma koji je trenutno u montaži i uskoro očekujemo premijernu projekciju.

Paralelno s filmskom, u atriju Kneževog dvora odvijala se radionica o obnovljivim izvorima. Ovu ozbiljnu temu stari prijatelji Kinookusa Robert Pašičko i Marko Capek prilagodili su dječjem uzrastu, tako da su uz gledanje crtića, karaoke i slatke nagrade za točne odgovore i najmlađi uvedeni u problem koji zaokuplja njihove roditelje. Nikad nije prerano. Istovremeno su se već pripremale namirnice za radionicu o molukelarnoj kuhinji koju su vodili Boris i Boyana, naši bugarski prijatelji iz udruge „Foodies“. Čime se bavi molekularna kuhinja možemo najbolje objasniti na primjeru spajanja namirnica na osnovu molekula koje im daju aromu. Spravljale su se, naprimjer, banane s petrusinom, ali i mađioničarska jela poput pjenice od vode i limuna ili lažna mozzarella od jogurta, te loptice od soka višnje ili prah od Nutelle. Naravno, zainteresirali su se i odrasli.

U popodnevnim satima, Robert i Marko pripremili su još jednu radionicu o obnovljivoj energiji, ovog puta za odrasle, i to s vrlo konkretnom temom energetskih zadruga. Riječ je o malim privatnim projektima proizvodnje energije iz solarnih panela ili bio-mase, koji omogućuju članovima zadruge ne samo korištenje struje za osobne potrebe, već i brz povrat troškova i dodatnu zaradu na prodaji tako dobivene „čiste“ energije.

Naša mljetska Romana provela je drugi dio dana u Stonu, a o programu nam je rekla:

- Provela sam divno popodne s Kinookus prijateljima; stigla sam baš na radionicu o energetskim zadrugama i jedino što mogu reći, i iz vlastitog iskustva - nema budućnosti bez udruživanja i zadruživanja. Sumrak smo dočekali uz gastronomski užitak s obitelji Skoko koja vodi istarsku konobu Batelin – bili su to okusi za pamćenje! Tako pripremiti ribu koja se smatra škartom – sirove triljice ravno iz mora samo uz listić motara, lolipop od šaruna, cipoli sa sezamom, te zalogaj o kojem i danas bruji cijeli Ston - pašteta od jetre morske mačke na preprženoj smokvi. Samo je Ivo Kara-Pešić uspio pojesti dva zalogaja. Prava bomba imuniteta i okusa, kao da si imao esenciju mora u ustima, tako iskonski okus nisam nikada kušala. Bili smo stvarno oduševljeni, prepuna publika je nagradila svaki slijed ovacijama. A kuhanje i kušanje je bilo popraćeno video radom sestre Skoko koji prikazuje ideju koja vodi njenog oca i brata – kruženje iz mora na pjat, s pjata na more. Jer o našem izboru ribe ovisi bio-raznolikost Jadrana, a sve što ulovimo vrijedno je našeg pjata. Uz hranu, film i priču Davida Skoka, sva su nam osjetila bila zaokupljena.

Večer se nastavila u tvrđavi Arcimon uz američki dokumentarac „Ispovijesti eko terorista“, priču o dva bivša pripadnika Greenpeacea koji su, zaključivši da su dotadašnje metode bile prenježne, odlučili kupiti stari brod kojim su krenuli u napad na ilegalne ribolovce - rušeći im kolotur za namatanje mreža, onemogućavaju ih da čine štetu moru, što je dovelo do toga da je za jednim od dvojice kapetana raspisana čak i međunarodna potjernica.

Konačno, večernji sam koncert 'dolje na uglu' dueta „Two of Us“ pratila – iza ugla, uz još jedan kasni morski obrok. Glasovi su se razlijegali cijelim Stonom, pa su se s okusima i mirisima spojili u potpuno zaokruženi doživljaj. Treba uvijek nahraniti sva osjetila!