KRAPINSKO-ZAGORSKI GASTRO SPEKTAKL!

Ispis

zagorje 01

Drugi dan 4. Kinookus FFF-a

Drugi dan stonskog food film festivala obilježili su gostovanje Krapinsko-zagorske županije u Orsanu, predstavljanje ESSEDRA projekta i otvorenje Kinolokus place tradicijskih i eko proizvoda.

Placa je otvorena u 9 sati i na njoj možete kušati i kupiti eko med i proizvode od meda, prirodne sapune, jabuke i voćne sokove iz eko uzgoja, sireve i suhomesnate proizvode, džemove i dubrovačke slastice.

U okviru Kinofokus sekcije predstavljen je ESSEDRA projekt održivog ruralnog razvoja. Na panel diskusiji sudjelovali su Michele Rumiz iz Slow Fooda (nositelj projekta), Sunčana Pešak iz udruge ZMAG, Fanito Žuvela, uljar s Korčule, i Ivo Đivanović iz Konavala, inicijator obnove proizvodnje kukuruza skorića. Na diskusiji se razvila zanimljiva rasprava o mogućnostima malih proizvođača u Europskoj uniji. Michele Rumiz publici je predstavio glavne ciljeve ESSEDRA projekta naglasivši bogatu bioraznolikost Balkana koja rapidno nestaje. Sunčana Pešak govorila je o aktivnostima ZMAG-a i poljoprivrednoj slici Hrvatske. Fanito Žuvela prisutnima je predstavio varenik i čaj od lista masline, dok je Ivo Đivanović publiku upoznao s poviješću uzgoja kukuruza skorića u Konavlima i Hercegovini. Zanimljiva rasprava u kojoj je i publika aktivno sudjelovala bugarskim su specijalitetima začinili kuhari-edukatori Boyana Ratcheva i Boris Tassev, poznatiji kao Foodies.

No pravi gastro spektakl priredili su zagorski šefovi Marko Živaljić i Tomislav Kožić. Krapinsko-zagorska županija predstavljena je kroz dokumentaarni film „Veliko srce vjernih licitara“ Nenada Borovčaka, nakon čega je uslijedila zakuska koja će se u Stonu dugo pamtiti. Gosti i posjetitelji mogli su kušati: štrukle, puricu s mlincima, lazanje od mlinaca i price, stubičku pisanicu, medaljone od krvaavica s kiselim zeljem, domaća peciva i kruh, kolač od mrkve... sve dakakao popraćeno odličnom graševinom i cabernet saugvinon vinarije Zdolc.

U okviru filmskog programa publika je cijeli dan uživala u projekcijama kratkometražnih i dugometražnih filmova u Orsanu, dok je navečer u Arcimonu prikazan film Audryne Alpe, nakon kojeg je uslijedio razgovor s redateljicom Grace McKenzie.

Jučerašnji se program okončao nastupom dubrovačkog DJ dvojca Funk You.