Two Taverns and Olive Oil With Recommendation by Slow Food Dubrovnik

Print

preporuka velika

The management of Slow Food Dubrovnik Convivium has included two family taverns from Dubrovnik-Neretva County into the list of restaurants recommended by the greatest world movement for the preservation of traditional products and food biodiversity for the year 2012.

These are the tavern in Konavle Koraćeva kuća belonging to the family Mihatović from the village of Gruda and the tavern Bartulović belonging to the family of the same name from Prizdrina on Pelješac. The family of Fanito Žuvela from Vela Luka on the island of Korčula got a recocmmendation and the membership of Dubrovnik Convivium for their high quality olive oil. The members of the Slow Food Dubrovnik were very impressed with the competence and care that this oil producer from Korcula dedicates to every single phase of production and storage of his oil as well as with its excellent flavour.

Koraćeva kuća izvrstan je primjer uspješne restauracije stare obiteljske kuće u objekt ugostiteljske namjene. Prostor konobe skladan je spoj tradicijskih elemenata i modernog dizajna. Originalnim i domišljatim dizajnerskim rješenjima iz kojih je očigledno da se pri uređenju interijera pažnja pomno posvećivala svakom detalju, kao i dobrim izborom glazbe, ostvareno je skladno i ugodno ozračje kojim konoba odiše. Terasa s pogledom na prelijepi krajolik konavoskog polja i konavoskih brda iskustvo boravka u konobi čini posebnim. Jelovnik je pažljivo sastavljen i temelji se na lokalnim, sezonskim proizvodima visoke kvalitete, velikim dijelom iz obiteljskog uzgoja, te na proizvodima lokalnih proizvođača. Posebno pohvaljujemo odluku vlasnika konobe da snažan naglasak stave na kvalitetu svakog sastojka koji ulazi u pripremu jela. Hvale je vrijedna i koncepcija konobe u kojoj je očito da vlasnici inzistiraju na kvaliteti ponude i usluge, u kojoj im broj gostiju koji će konobu posjetiti nije primaran i određujući faktor poslovanja. Nadamo se da će vodstvo konobe ustrajati u toj odluci i takvom načinu pristupa svakom pojedinom gostu.

Konoba Bartulović izvrstan je primjer stare, tradicijske konobe kakve su gotovo potpuno iščeznule na našim prostorima. Smještena je u prostoru obiteljske konobe (vinarije) stare preko pet stotina godina. Pri uređenju unutrašnjosti konobe zadržana je izvornost prostora. Zahvaljujući tome, gost se ima mogućnost upoznati s izvornom arhitekturom, kao i s brojnim predmetima kojima su se vinari nekada koristili u svom radu. Ono što boravak u Konobi Bartulović čini posebnim doživljajem upravo je činjenica da se nalazite u domu jedne od najstarijih obitelji vinara s Pelješca, čija je sudbina kroz stoljeća isprepletena sa sudbinom vinove loze. Obiteljska vina i druge proizvode možete kušati na licu mjesta. Vlasnici konobe pioniri su u mnogim djelatnostima koje su doprinjele čuvenju peljeških vina te je razgovor s njima, kao i posjeta nekom od njihovih vinograda, esencijalni dio doživljaja. Hvale je vrijedno nastojanje vlasnika da gotovo svi proizvodi koji su ponuđeni u konobi, u vrlo skoroj budućnosti, budu uzgojeni na obiteljskom imanju, a u tome posebno mjesto zauzima nastojanje obnavljanja stočnog fonda lokalne pasmine buša.