Kroz salve smijeha do zvijezda s Lilibelle i Gadjo Manouche

Print

lilibelle1 velika

Jučer je na glavnoj pjaci ispred Kneževog dvora u Stonu zatvorena druga edicija Kinookus Food Film Festivala. Ceremonija je počela u 19.30 sati prikazivanjem prekrasnih fotografija koje su djeca Stona izradila na Kinopokus radionici u organizaciji Udruge Crno-bili svit iz Sutivana. Poznata lica i mjesta prikazana iz novih kutova izazvala su salve smijeha i oduševljenje u publici.«Molim vas jedan veliki aplauz za male majstore iz Stona», započeo je svoj govor koordinator Festivala Ivo Kara-Pešić koji je naglasio da je publika u Stonu i Malom Stonu ove godine imala priliku pogledati oko 40 filmova od kojih su čak 33 bili hrvatske premijere. Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je posjećenost bila odlična i da su se novi prostori za projekcije pokazali kao pun pogodak. 

«Udahnuli smo novi, filmski život Orsanu, a Arcimon je jedan od najljepših prostora za projiciranje filmova u Hrvatskoj» ustvrdio je Kara-Pešić. Koordinator Festivala naglasio je zadovoljstvo fantastičnom reakcijom stanovnika i ugostitelja Malog Stona na širenje Festivala s druge strane Strinčjere.

U Kinofokus sekciji organizirani su iznimno zanimljivi i uspješni susreti među kojima je Kara-Pešić izdvojio onaj dva vinara, odnosno dvije autohtone sorte vinove loze: pelješkog plavca malog i dubrovačke malvasije, koje su posjetiteljima Festivala predstavili Dubravko Vukas i Ivo Orešković. Mlada polufinalistica TV show-a MaterChef Hrvatska, Željana Ančić, postala je simbolom nove energije i entuzijazma koji stonska manifestacija širi. Veljko Barbieri je s kamermanom snimao sve zanimljivosti ovogodišnje edicije, a fantastičnu atmosferu Kinookusa moći ćete gledati u jednoj od epizoda Jelovnika izgubljenog vremena.

Kara-Pešić se zahvalio Općini i Turističkoj zajednici Ston, svim pokroviteljima, sponzorima i prijateljima. Posebnu pažnju Kara-Pešić je posvetio Kinopokus sekciji u okviru koje su održane čak 4 radionice sa preko 150 sudionika iz Stona, Slanog i Dubrovnika. Edukacijske radionice kulminirale su inicijativom Hrast-emo s imenom dubrovačkim koju Udruga Kinookus provodi uz potporu zaklade Kajo Dadić.Nakon govora publika je imala priliku pogledati kratki film o prvoj ediciji Kinookusa koji su snimila djeca iz Stona i Dubrovnika na prošlogodišnjim Kinopokus radionicama. Iznova su salve smijeha odjekivale pjacom ispred Kneževog dvora.

Dugo očekivani momenat proglašenja pobjednika nastupio je odmah nakon reportaže s Kinookusa 2010. Direktor Festivala, Marijan Kocković objavio je pobjednike Kinookus FFF-a 2011: u kategoriji kratkometražnog filma to je njemački Jelo zvano klima (Climate Dish) Petera Wedela, a u kategoriji dugometražnog filma Kraljica Sunca (Queen of the Sun) Taggarta Siegela. Uslijedile su projekcije pobjedničkih filmova, a onda su posjetitelji mogli prisustvovati odista nevjerojatnom koncertu Lilibelle i Gadjo Manoushe. Vilinski glas Lilibelle i maestralna izvedba Gadjo Manoushe potpuno su začarali stonsku publiku koja je plesala swing pod zvjezdanim nebom posljednje, prekrasne večeri Kinookus FFF-a 2011.