Konferencija za medije Kinookus FFF 2011

Print

1

Udruga Kinookus objavljuje da će se konferencija za medije Kinookus Food Film Festivala 2011 održati u ponedjeljak 12. rujna u 11h u Palači Ranjina (prostorije Dubrovačko-neretvanske županije). Na konferenciji će ispred Udruge Kinookus, utemeljitelja i organizatora stonskog festivala...

govoriti direktor Festivala Marijan Kocković te koordinator Ivo Kara-Pešić. Ovogodišnja edicija Festivala odvija se pod općom temom Hrana i identitet: u svim sekcijama manifestacije promišljat će se značaj i uloga hrane u izgradnji identiteta jedne zajednice, odnos gastronomije i teritorija, lokalni gastronomski običaji i osebujnosti. Što, kako, kada i gdje jedemo, pitanja su na koja će Kinookus FFF pokušat dati odgovore.

Na Festivalu će biti prikazano oko 40 filmova, dvostruko više nego na prvoj ediciji, podijeljenih u 4 kategorije. Projekcije će se proširiti na prekrasnu lokaciju tek obnovljene tvrđave Arcimon te u malostonski Orsan. U svjetlu 2011. - Međunarodne godine šuma, radionice u okviru edukacijske sekcije Kinopokus bit će posvećene značaju šuma za život na Zemlji, s posebnim naglaskom na dub. Festivalsku sekciju Kinofokus, koja će ugostiti niz stručnjaka iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta, inaugurirat će gospodin Thomas Struck, direktor Kulinarisches Kino-a, sekcije Berlinale-a posvećene filmovima o hrani. Kinolokus, placa lokalnih i tradicijskih proizvoda, odvijat će se u znaku eko proizvođača Dalmacije.

Ivo Kara-Pešić, koordinator Kinookus FFF-a:

Živimo vrijeme goleme krize koja je posljedica urušavanja jednog neodrživog sustava. Naš je Festival izraz težnje da promislimo što nam se događa i što prije iznađemo novi put. Nažalost, kraj tog sustava znači i ubrzano uništavanje prirodnih resursa, prekrasnih krajobraza, gubljene osobitosti teritorija... otuda priča o identitetu. Željeli bismo da ljudi uvide da je identitet stvar izbora, da se konstruira, nije nešto monolitno i kruto, da može biti prekrasan, šareni mozaik. Opasno je govoriti o "čistoći" identiteta – to priziva nasilje, jer nameće kulturološko uniformiranje i poljoprivredu monokultura. Zato je hrana odlična paradigma za priču o identitetu – pjatance su vazda fantastična mješavina raznih utjecaja... jer za stolom se susrećemo s različitim ljudima s kojima razmjenjujemo ideje i motrišta.